Karabük’ün en çok neyi meşhur?
Bunların en ünlüleri uzun fasulye, dilimli fasulye, et yemeği, perohi, yay, ekşili baş, yaprak sarma, kuru çörek, sini böreği, göbü, bendeme, zerde, höşmerim, un helvası, delioğlan sarığı, oklava dolması, çingene baklavası, haluşkadır.
Karabük’te ne üretiliyor?
Karabük, kurulan demir-çelik fabrikası ve yan sanayileriyle hızla gelişmiş ve büyük bir kalkınma örneği yaratmıştır. Ayrıca, özellikle hazır giyim sektöründe olmak üzere, tekstil endüstrisi il genelinde gelişmiştir. Karabük, adını yaşadığı coğrafi ortamdan almıştır.
Karabük geçim kaynağı nedir?
Karabük’ün Ekonomik Durumu İl ekonomisinde tarım ve ormancılık ürünleri önemli bir paya sahiptir. İlimizin %65,5’i orman, %22,4’ü ise tarım arazisidir. Sulu tarım yapılan 11.090 hektarlık arazinin 2579,76 hektarında sulu tarım yapılırken, %89,76’sında ise sulu tarım yapılmaktadır.
Karabük’te zeytin yetişir mi?
Zonguldak’tan Karabük’e kadar Filyos Nehri boyunca uzanan tüm alanlarda sofralık zeytin yetiştirilebilir. Bölge zeytin ağaçlarının yetişmesi için gerekli iklim koşullarına sahiptir.
Karabükte en çok ne yetişir?
Ağırlıklı olarak hububat, bakliyat ve yem bitkileri yetiştirilen ilde, Araç, Soğanlı ve Eskipazar dereleri boyunca vadi tabanlarında sebze tarımı da yapılmaktadır. Karabük’te 2019-2020 üretim yılında 111 bin dekar alanda buğday, 28 bin dekar alanda arpa, 62 bin dekar alanda ise yem bitkileri yetiştirilmiştir.
Karabük denince akla ne gelir?
Karabük denince akla Safranbolu Evleri gelir ancak şehrin mutlaka görülmesi gereken yerleri bunlarla sınırlı değil.
Karabük soyu nereden gelir?
Karabük, adını yaşadığı coğrafi ortamdan almıştır. Kara ve Bük kelimeleri, “kara çalılık yer” anlamına gelen Karabük isminin kökenidir. Bu topluluklarda yaşayan Türkmen toplulukları böylece Karabük topluluğu ismini benimsemişlerdir.
Safranbolu’da ne yetişir?
İlçemizde safran üretimi: Bu bitki ülkemizde sadece Safranbolu’da (Aşağıgüney, Yazıköy, Düzce, Davutobası ve Geren köyleri) yetişmektedir. Her yıl kasım ayında “Safran Hasat Festivali” düzenlenmektedir.
Karabük’te ne fabrikası var?
Karabük Demir Çelik Fabrikaları veya kısaca Kardemir, Karabük ilinde bulunan bir demir çelik fabrikasıdır. Türkiye’nin ilk ağır sanayi fabrikası olan Kardemir’in temel taşı, 3 Nisan 1937’de dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle atılmıştır.
Karabük’te Kürt var mı?
Karabük’te Kürtler merkez bölgede ve Cumayanı köyünde, ayrıca Safranbolu’nun İsmetpaşa ve Gümüş ilçelerinde yaşamaktadır. Ayrıca Eflani ilçesinin Koltucak köyünde Kürt Mahallesi adında bir mahalle bulunmaktadır. Karabük’te 5.000’den fazla Kürt yaşamaktadır.
Karabük hangi ilden ayrıldı?
Karabük, 6 Haziran 1995 tarih ve 22305 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 550 sayılı KHK ile Çankırı’dan; Ovacık ve Eskipazar ilçeleri ile Zonguldak’tan; Eflani, Safranbolu ve Yenice ilçelerinin birleştirilmesiyle Türkiye’nin 78. ili olmuştur.
Karabük’te ne madeni var?
Bunlar arasında dolomit ve kuvarsit, traverten (mermer), feldispat ve bentonit yer almaktadır. Endüstriyel hammadde yatakları ve rezervleri Eskipazar, Eflani ve Merkez İlçe’de yoğunlaşmıştır.
Türkiye’nin en kaliteli zeytini nerede?
Ege bölgesi Türkiye’nin zeytinliklerinin kalbidir. Aydın, İzmir, Muğla ve Balıkesir gibi iller ülkenin en kaliteli zeytinlerini üreten bölgelerdir. Bu bölgede yetiştirilen sofralık zeytinler arasında özellikle Edremit ve Ayvalık zeytinleri önemli bir yer tutar.
Karabük’te kestane yetişir mi?
Düzce, Sakarya, Bartın, Zonguldak, Karabük, Sinop ve Kastamonu’da her yerde görebilirsiniz. Batı Karadeniz bölgesi doğal güzellikleri ve zengin doğal kaynaklarıyla ünlüdür. Bu bölgenin en karakteristik özelliklerinden biri burada bol miktarda yetişen kestane ağaçlarıdır.
Dünyada en iyi zeytin nerede yetişir?
Zeytin bitkisinin özel iklim dayanıklılığı nedeniyle zeytin yetiştiriciliği ağırlıklı olarak Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde (İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye, Tunus, Suriye, Fas, Fransa ve Portekiz) yapılmaktadır.
Karabük neyi meşhur hediyelik?
Bunların en önemlileri Safranbolu maket evleri, Yemeni evleri, el örgüsü ürünleri, Eflani Bezi vb.’dir. Ayrıca turistler kendilerine ve sevdiklerine Safranbolu’ya özgü lokum ve tatlılar, safran, kuru meyveler ve ünü yurt dışına da yayılmış çeşitli tıbbi bitkiler satın almaktadır.
Karabük’te ne yenir?
Ne yenir?Safranbolu Lokumu.Ceviz Helvası.Cevizli Keşli Yam.Safran Zerde.Tam Et Yemeği.Yoğurtlu Yumurta.Çullu Böreği.Sütlü Keşkek ÇorbasıDaha fazla ürün…
Karabük’ün genel özellikleri nelerdir?
Batı Karadeniz Bölgesi’nde Karabük, kuzeyde Bartın (80 km), kuzeydoğu ve doğuda Kastamonu, güneydoğuda Çankırı, güneybatıda Bolu ve batıda Zonguldak ile komşudur. Karabük vadilerden ve platolardan oluşmaktadır. Deniz seviyesinden yüksekliği 270 m’dir. Ancak 2000 m’ye kadar yüksekliğe sahip tepeler ve platolar da vardır.
Karabük’te ne sanayisi var?
Karabük’ün ekonomisi demir-çelik endüstrisiyle paralel olarak gelişmiştir. Şehirde bulunan haddehaneler ve dökümhaneler demir-çelik endüstrisinin diğer ürünleridir. Karabük küçük bir yerleşim yeri olmasına rağmen hızla gelişmiş ve sanayileşmeye ve dolayısıyla kentleşmeye doğru ilerlemiştir.