Konsolos ve büyükelçi farkı nedir?
Büyük Elçiler; ikamet ettikleri ülkelerde devlet tarafından atanan ve kendi ülkelerini temsil eden en üst düzey görevlilerdir. Konsoloslar ise temsilin yanı sıra resmi işleri de yürütmekle görevli, çeşitli statülerde devlet tarafından atanan görevlilerdir.
Büyükelçi nedir ne iş yapar?
Büyükelçi: Büyükelçi, görev yaptığı ve akredite olduğu ülkelerde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni ve Cumhurbaşkanı’nı temsil eder. Büyükelçi, görev yaptığı ülkede Büyükelçiliğe bağlı tüm birimlerin başkanıdır.
Konsolosluk nedir ne iş yapar?
Konsolosluklar, kendi vatandaşlarının işlerini yürüten, ülkelerinin ticari çıkarlarını koruyan ve çeşitli diplomatik olmayan resmi görevleri yerine getiren yurtdışındaki resmi ofislerdir. Bu görevi yerine getiren kişiye konsolos denir.
Büyükelçi ünvanı kimlere verilir?
MADDE 4 – (1) Cumhurbaşkanı, özel bilgi ve uzmanlık gerektiren konularda yurt dışında veya uluslararası kuruluşlar nezdinde özel bir görevi yerine getirmek üzere Özel Temsilci atayabilir. Bu şekilde atanan kişilere Büyükelçi unvanı verilebilir. Büyükelçi unvanı, Özel Temsilcinin görev süresi boyunca geçerliliğini korur.
En genç büyükelçi kaç yaşında?
Dış politika yetkililerinin yaş ortalaması 39’dur. En genç büyükelçimiz 39 yaşındadır. En fazla dış temsilcilik açtığımız yıl 2012’ydi.
Diplomat mı büyükelçi mi?
Elbette, bir elçilikte sadece büyükelçiler yoktur. Daha önce de belirtildiği gibi, büyükelçi elçiliğin başıdır. Yurtdışındaki bir Alman elçiliğinde çalışan diğer kişiler genellikle Ankara’da olduğu gibi diplomat olarak anılır.
Büyükelçi ne kadar maaş alıyor?
Ankete katılan kullanıcıların paylaştığı maaş verilerine göre büyükelçilik personelinin ortalama maaşı aylık 22.100 TL’dir. Büyükelçilik personelinin en düşük ortak maaşı 17.700 TL iken en yüksek maaş ise 30 TL’dir.
Büyükelçi olmak için ne okumak lazım?
Diplomat olma gereklilikleri, diplomatın ne olduğu ve nasıl diplomat olunacağı sorusunu yanıtlar. Diplomat olmak isteyen herkesin lisans veya yüksek lisans derecesine sahip olması gerekir. Bunun için hukuk, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler veya benzer bir alanda derece gerekir.
Büyükelçiler nerede kalır?
Ülkeleri adına başka bir ülkede üst düzey faaliyetler yürütürler. Elçilik binası ve arazisi, misyonun bulunduğu ülkenin başkentinde yer alır.
Türkiye’de kaç konsolosluk var?
Burada 229 yazıyor ama şu anki yurtdışı Türk misyon sayısı 239. Bunlardan 138’i büyükelçilik, 86’sı başkonsolosluk ve 13’ü daimi misyon. Türkiye’nin 1 ticaret ofisi ve 1 konsolosluk acentesi var. Yurtdışı misyonlarımızın coğrafi dağılımı, çeşitli dış politikamızı yansıtıyor.
Konsolosun dokunulmazlığı var mı?
Diplomatik ajanların diplomatik dokunulmazlığı 1961 Viyana Sözleşmesinin 29. maddesinde yer almaktadır. Bu maddeye göre; “Diplomatik ajan kişisel dokunulmazlığa sahiptir. Hiçbir şekilde tutuklanamaz veya gözaltına alınamaz.
Konsoloslukları kim koruyor?
Yurt dışında, DSS özel ajanları Bölgesel Güvenlik Görevlileri (RSO) olarak bilinir ve ABD misyonlarının, büyükelçiliklerinin ve konsolosluk görevlilerinin güvenliğinden sorumludurlar.
Büyükelçi ailesi dokunulmaz mı?
Diplomatın aile üyeleri de, kabul eden Devletin vatandaşı olmadıkları sürece, diplomatla aynı ayrıcalık ve dokunulmazlıklardan yararlanırlar. Özel evi, misyon binası ve özel veya resmi aracı hiçbir zaman aranamaz veya el konulamaz.
Cumhurbaşkanı yerine kim vekâlet eder?
Cumhurbaşkanlığı makamı herhangi bir nedenle boşalırsa, 45 gün içinde cumhurbaşkanlığı seçimi yapılır. Seçim yapılıncaya kadar Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cumhurbaşkanı olarak görev yapar ve Cumhurbaşkanının yetkilerini kullanır.
Nasıl konsolos olunur?
Konsolos olmak için dört yıllık bir üniversite derecesini tamamlamak gerekir. Mezunlar konsolosluk sınavlarını geçmelidir. Bu sınava hazırlık sürecinde ek eğitim gerekebilir, bu nedenle mesleğe girmek için ek bir zaman taahhüdü gerekir.
Vizeyi konsolosluk mu verir büyükelçilik mi?
Vize vb. Hizmetler elçiliklerin konsolosluk bölümü tarafından sağlanır. Bunları aynı şekilde adlandırmak, “Tarım Bakanlığı” ile “Tarım İl Müdürlüğü”nün aynı şey olduğunu söylemek gibidir.
Büyükelçi ne kadar maaş alır?
Ankete katılan kullanıcıların paylaştığı maaş verilerine göre büyükelçilik personelinin ortalama maaşı aylık 22.100 TL’dir. Büyükelçilik personelinin en düşük ortak maaşı 17.700 TL iken en yüksek maaş ise 30 TL’dir.
Büyükelçilik kime bağlıdır?
Dışişleri Bakanlığı Bakanlık, merkez ve dış kuruluşlardan oluşur. Bakanlığın dış kuruluşu, elçilikler, daimi temsilcilikler, başkonsolosluklar, elçiliklerin konsolosluk şubeleri, fahri konsolosluklar ve fahri konsolosluklardan oluşur.
Konsolos ne kadar maaş alır?
Ülke Temsilcisi Maaşları Deneyime Göre 2024Deneyim Süresi Asgari MaaşOrtalama Maaş0 – 1 yıl60.200₺81.500₺2 – 4 yıl76.300₺102.600₺5 – 9 yıl87.300₺117.400₺10 yıl +87.700₺122.