Akseki önceden nereye bağlıydı?
O dönemde Marla (Marulya) adıyla anılan ilçe, 1872 yılına kadar Akseki adıyla Alanya’ya, daha sonra da Antalya’ya bağlıydı.
Antalya Konya’dan ne zaman ayrıldı?
Bütün bu sebeplerden dolayı Teke Sancağı, Konya Vilayetinden ayrılarak 12 Mart 1914’te bağımsız olmuştur. Bağımsız sancakta idari teşkilatlanma uzun ve zorlu bir süreç sonunda gerçekleşmiştir.
Akseki hangi Türk boyu?
Ancak Türklükten ve Türk dilinden bihaber olan vicdanlı yöneticiler tarafından isim Akseki olarak değiştirildi. Neyse ki yeni isim Teke Yörüklerinin bir kolu olan Akseki’ye verildi. Görüldüğü gibi Akseki ismi sanıldığı gibi coğrafi özelliğinden değil, mensup olduğu Yörük Türkmen aşiretinden gelmektedir.
Akseki ne zaman Antalya’ya bağlandı?
Akseki’nin eski adı Marla’dır, eski zamanlarda Marala, Marola, Marulya, Mala olarak adlandırılırdı, “yüksek bilginler diyarı” anlamına gelir. 1872’ye kadar Alanya’ya bağlı olan ilçe daha sonra Antalya’ya bağlandı.
Akseki Alevi mi?
Akseki ve çevresinde birçok Alevi dergahı kurdular. Akseki Türkmenlerinin çoğunluğu Avşar kabilesinden Yıldızhan’ın soyundan geliyor.
Aksekiler nereden gelmiştir?
Akseki, eski adıyla Marla, Toros Dağları’nda kurulmuştur. Daha sonra Selçuklu ve Osmanlı egemenliğine giren ilçede Roma İmparatorluğu’ndan beri toplulukların yaşadığı bilinmektedir. Malazgirt Savaşı’ndan sonra Türk varlığı her geçen gün artmış ve çoğunlukla Oğuzların Afşar boyuna mensup Türkmenler tarafından yerleşilmiştir.
Konya eskiden nereye bağlıydı?
Osmanlı döneminde Konya, Karaman Vilayeti’nin ve daha sonra Konya Vilayeti’nin merkezi olmuştur.
Atatürk Konya için ne dedi?
Atatürk 1931’de Konya’da | Atatürk: – Benim tek farkım, 9 Kasım 2023’te Türk olarak doğmuş olmamdır!
Konya hangi ilden ayrıldı?
Konya Vilayeti bir Osmanlı vilayetidir. 1864 yılında Vilayet Nizamnamesi ile Karaman Vilayeti’nin kaldırılmasıyla kurulmuştur.
Akseki neyi ile meşhur?
Özellikle tarihi Akseki evleri ve kardelen çiçekleri ziyaretçilerini büyüleyen önemli cazibe merkezleridir. Akseki, geçmişten günümüze uzanan tarihi yapısıyla büyüleyici bir yerdir. Bu kasaba, Osmanlı İmparatorluğu’nun etkilerini taşıyan tarihi evleriyle ünlüdür.
En çok Yörük hangi ildedir?
YÖRÜK VE YORUKLUK KAVRAMI. Muğla bölgesi Yörük yerleşimi açısından önemli bir konuma sahiptir. Muğla bölgesinde yaşayan Yörükler; Besledikleri hayvanlara göre Karakeçili, Kızılkeçili, Sarıkeçili, Karatekeli, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Çepni vb. isimler verilmektedir.
Konya Beyşehir hangi Türk boyu?
Bozahmetli Yörük Aşireti | Antalya-Manavgat-Akseki-Seydişehir-Beyşehir-Serik. Bozahmetli Yörük boyu, Anadolu Selçuklu döneminde Orta Asya’dan gelerek Toroslar’a yerleşen Oğuz boylarından biridir. Antalya-Konya bölgesinde göçebe, yarı göçebe ve yerleşik olarak yaşamaktadırlar.
İbradı eskiden nereye bağlıydı?
İdari bir organizasyon olarak İbradı, Teke Sancağı’nın bir ilçesiydi. Sancaklar ayrı eyaletlere dönüştürüldükten sonra ilçe merkezi daha merkezi bir yer olan Akseki’ye taşındı. Osmanlı döneminde, İbradı belediyesinin organizasyonunu 19. yüzyılda resmi belgelerde görebiliyoruz, ancak daha sonra kapatıldı.
Antalya’nın eski adı nedir?
Antalya’nın antik çağlardaki adı Pamphylia ve özellikle II. ve III. Dünya Savaşları sırasında burada kurulan şehirlerdi. 19. yüzyılda altın çağını yaşadı. 5. yüzyılda eski ihtişamını kaybetti. Bölge Doğu Romalılar veya Türkiye’de adlandırıldığı şekliyle Bizanslılar’ın yönetimi altındayken, 1207’de Selçuklular tarafından Türk topraklarına eklendi.
Neden konyaaltı denir?
Konyaaltı Belediyesi – Tarihçe. Günümüzde Konyaaltı olarak adlandırılan bölgenin yakın tarihimize kadar Antalya’nın falezlerin üzerinde yer alması nedeniyle KOYALTI olarak bilindiği, halk arasında ise Konyaaltı olarak adlandırıldığı belirtilmektedir.
İbradı eskiden nereye bağlıydı?
İdari bir organizasyon olarak İbradı, Teke Sancağı’nın bir ilçesiydi. Sancaklar ayrı eyaletlere dönüştürüldükten sonra ilçe merkezi daha merkezi bir yer olan Akseki’ye taşındı. Osmanlı döneminde, İbradı belediyesinin organizasyonunu 19. yüzyılda resmi belgelerde görebiliyoruz, ancak daha sonra kapatıldı.
Aksekiden sonra hangi şehir gelir?
İLÇELER: Antalya İli İlçeleri; Akseki, Alanya, Elmalı, Finike, Gazipaşa, Gündoğmuş, İbradı, Demre, Kaş, Kemer, Korkuteli, Kumluca, Manavgat, Serik, Muratpaşa, Konyaaltı, Aksu, Döşemealtı, Kepez.
Yarpuz nereye bağlıdır?
Yarpuz, Antalya ilinin Akseki ilçesine bağlı bir mahalledir.
Antalya Gündoğmuş ne zaman ilçe oldu?
Gündoğmuş’un ilçe olmadan önceki adı “Eksere” idi. Akseki ilçesine bağlı bir köy iken 1936 yılında bir kanunla ilçe oldu ve adı “Gündoğmuş” olarak değiştirildi.