Danıştay ne kadar sürede karar verir?
İdari davalarda dosyanın kapatıldığı tarihten itibaren karara bağlanma süresi en çok altı aydır.
Danıştayda dava ne kadar sürer?
Yüksek mahkemelerde kalış süresi bölge idare mahkemelerinde ortalama 8-10 ay, Danıştay’da ise bir yıl olup, idari davanız toplamda üç yıl sürecektir.
Danıştay temyiz süresi ne kadar?
Danıştay Yargıtay Dairelerinin kesin kararları ile bölge idare mahkemelerinin aşağıdaki hallerdeki kararlarına karşı, diğer kanunlarda aksine hüküm bulunsa bile, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde Danıştay’a başvurulabilir: a) Düzenleyici işlemlerin iptali davaları.
Danıştay kaç ay içinde görüş bildirir?
[31] ‘Cumhuriyet savcıları, kendilerine tevdi edilen dosyaları Cumhuriyet savcısı adına inceler ve davalarda bir ay, yürütmenin durdurulması istemlerinde ise iki gün içinde gerekçelerini belirterek yazılı görüşlerini bildirirler. Bu sürelerin aşılması hâlinde gerekçelerini de belirterek durumu Cumhuriyet savcısına bildirirler.’ (Danıştay Kanunu, md. 61).
Hangi kararlar danıştaya gider?
Danıştay’ın bir temyiz organı olarak rolü, bir hukuk normunun uygulanmaması veya yanlış uygulanması sonucu ortaya çıkan hukuka aykırı eylemleri incelemekle sınırlıdır. Ayrıca, Danıştay, kanunla kurulan idari davalar hakkında “ilk ve son derece mahkemesi” olarak karar verir.
Danıştay nasıl inceleme yapar?
Danıştay, kararlarını genellikle yazılı yargılama usulüyle verir (Danıştay md. 11).
Danıştayda duruşma olur mu?
2577 sayılı Kanunun 17 nci maddesinde, Danıştay ile idare ve vergi mahkemelerinde açılan iptal davalarında, taraflardan birinin istemi üzerine duruşma yapılacağı; dava dilekçelerinde, cevap ve savunmalarda duruşma istenebileceği hükme bağlanmıştır.
Temyize giden dava ne kadar sürer?
Bir itirazın veya temyizin sonucu, temyizin yapıldığı mahkemenin iş yüküne ve davanın karmaşıklığına bağlı olarak değişebilir. Ancak, itiraz normalde başvurunun yapılmasından itibaren 3 ay içinde karara bağlanır. İtiraz normalde başvurunun yapılmasından itibaren 6 ay içinde karara bağlanır.
Danıştay kararını nasıl öğrenebilirim?
Dosya sorgulama. UYAP Vatandaş Karar Sorgulama ile dava dosyalarınızı sorgulayabilirsiniz. Danıştay Daireleri emsallerinde arama yapabilirsiniz. Ulusal Yargı Ağı Bilgi Sistemi.Kurumsal e-posta. … Bilgi edinme. … Talep sorgulama.
Danıştay kararı bozarsa ne olur?
Danıştay, bölge idare mahkemesinin kararını bozarsa ne olur? Danıştay daireleri, kendilerine açılan davada alt mahkemenin kararını bozarsa, iptal kararı dosya ile birlikte yetkili bölge idare mahkemesine geri gönderilir.
Danıştay hangi davalara bakar?
İdari davaların görüldüğü makamdır. Danıştay, idari yargı alanındaki en yüksek idari mahkemedir (Danıştay Kanunu, Madde 1). Danıştay, belirli idari hukuk konularında diğer devlet kurumlarına itirazları yürütmek ve görüş bildirmekle görevlidir. Ayrıca, ilk derece mahkemesi olarak belirli davalara bakar.
Danıştay kararları kesin midir?
Danıştay, yaptığı inceleme sonucunda kararın hukuka uygun olduğuna kanaat getirirse, itirazın reddine karar verir. Bu kararla, idare mahkemesinin kararı kesin ve bağlayıcı hale gelir.
Danıştay kararına itiraz edilir mi?
Bu nedenle, Danıştay’ın ilk derece mahkemesi sıfatıyla verdiği kararlara karşı DK m. 24 uyarınca 24. madde uyarınca temyiz yolu bulunmamaktadır. Bu kararlara karşı sadece temyiz yoluna başvurulabilir.
Danıştayın görevi nedir?
Anayasa’da öngörülen en yüksek mahkemelerden biri olan Danıştay, idarenin yargısal denetiminde etkin ve önemli rol oynayan bir yargı kurumu olup, ayrıca yürütme erkine yardımcı olan bir denetim, danışma ve karar alma organıdır. Anayasa’nın 155. maddesi uyarınca kurulan organdır.
Danıştay dosyası Esastan havale edildi ne demek?
YD tarafından yönlendirildi -> (Dosyanız, infazın durdurulması başvurusunun incelenmesi için soruşturma yargıcına iletildi. İnceleme tamamlandıktan sonra, komite başvuru hakkında karar verecektir.) 17 Şubat 2014
Danıştay yurutmeyi durdurma kararını ne kadar sürede verir?
İdari bir eyleme karşı dava açılması halinde, savunma yapılmasına gerek kalmaksızın icranın durdurulması kararı verilebilir. 15-20 gün içinde ihtiyati tedbir alınması gerekiyorsa, savunma yapılmasına gerek kalmaksızın icranın durdurulması kararı verilir.
Danıştay kararını nasıl öğrenebilirim?
Dosya talebi. Dava dosyalarınızı UYAP Vatandaş Portalı üzerinden sorgulayabilirsiniz. Karar arama. Danıştay dairelerinin emsal kararlarını arayabilirsiniz. Uyap. Ulusal Yargı Ağı Bilgi Sistemi. Kurumsal e-posta. …bilgi edinin. …yetki talebi.
Danıştay kararı bozarsa ne olur?
Danıştay, bölge idare mahkemesinin kararını bozarsa ne olur? Danıştay daireleri, kendilerine açılan davada alt mahkemenin kararını bozarsa, iptal kararı dosya ile birlikte yetkili bölge idare mahkemesine geri gönderilir.
Savunmalara cevap kaç günde verilir?
Davacı, davalı idarenin savunma dilekçesinin kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren 30 (otuz) gün içinde cevap vermek zorundadır.
Tavsiyeli Bağlantılar: Faiz Artırımı Ne Zaman 2024